torstai 3. syyskuuta 2009

Hirven jääpaisti, kanttarellikastike ja lohkoperunat


Pakastimesta löytyi vielä viimevuotinen hirvenpaisti, täytyihän se valmistaa. Halusimme mieheni kanssa kokeilla jotain uutta tapaa valmistaa paisti. Luimme useita ruokaohjeita jääpaistista tai routapaistista. Ideana on laittaa paisti suoraan pakastimesta uuniin, kypsentää alhaisessa lämpötilassa ja marinoida liha jälkikäteen mausteliemessä. Kaikissa mausteliemen ohjeissa suolan määrä oli todella suuri ja suolan määrä epäilyttikin kovasti. Uskoin kuitenkin useisiin ohjeisiin ja laitoin lähes yhtä paljon suolaa kuin muissakin ohjeissa. Lopputuloksena oli, että paistin pinta oli todella suolainen, mutta suolaisuus ei yltänyt pintaa syvemmälle. Pyyhimme pinnasta suurimman suolaliuoksesta pois ja paistista tuli oikein makoisaa.

Jääpaisti
n. 1,5-2 kg pakastettua hirvenpaista
1,5 l vettä
1 dl karkeaa suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl kokonaisia valkopippureita
1 rkl kokonaisia rosepippureita
4 laakerinlehteä
1 rkl kuivaa rosmariinia
1 porkkana
1 sipuli

1.Laita paisti jäisenä uunivuokaan ja 80-asteiseen uuniin. Lisää paistomittari paistiin vasta muutaman tunnin päästä, kun paisti on alkanut sulaa. Paistomittari on ehdoton, jotta paistin lämpötilaa voi seurata. Paista useita tunteja, kunnes paisti on 65 asteista.
2.Valmista mausteliemi hyvissä ajoin ennen kuin paisti on valmis. Keitä suola, mausteet ja pilkotut porkkana ja sipuli kiehuvassa vedessä.
3.Kun olet ottanut paistin uunista pois, kaada mausteliemi uunivuokaan, jossa paisti on. Anna paistin marinoitua vähintään 6 tuntia, mutta mitä pidempään sen parempi. Vein uunivuoan parvekkeelle jäähtymään ja nostin sen muutaman tunnin päästä jääkaappiin.
4.Poista paisti liemestä ja leikkaa tarjolle ohuita siivuja.

Kanttarellikastike
1 l kanttarelleja
1 sipuli
1-2 rkl rasvaa
1 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl maitoa tai ruokakermaa (vähärasvaista)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Pilko kantarellit ja kuorittu sipuli. Lisää ne kattilaan ja keitä niitä omassa liemessään. Liemen haihduttua lisää rasva ja keitä sieniä vielä rasvassa. Ripottele jauhot sienille ja lisää neste. Hauduta 10-15 minuuttia ja lisää suola ja pippuri.

Lohkoperunat
4 perunaa
0,5 dl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1tl kuivattu rosmariini
1 tl kuivattu salvia
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Pilko perunat lohkoiksi ja laita lohkot kulhoon. Lisää kulhoon öljy, murskatut valkosipulinkynnet ja mausteet. Sekoittele perunoita öljy-mausteseoksessa. Levitä perunalohkot uunipellille ja paista 200 asteen lämpöisessä uunissa noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti