
Meksikolainen ruoka on meidän kotona sydämiämme lähellä. Unelmissa onkin joskus matkustaa paikan päälle herkuista nauttimaan. Erasmus-vuoden aikana tutustuimme meksikolaiseen tyttöön, joka kokkasi meille usein herkullisia ruokia. Guacamole ohje on peräisin häneltä. Salsan olen tehnyt sen mukaan, mitä uskon hänen tekemässään salsassa olevan.
Suomessa sitten huomasimme, että miehen työkaverin vaimo on meksikolainen. Hän on meille kokannut näitä kanahuiluja. Täyte on kuitenkin itse kehittelemäni eri reseptien pohjalta. Huiluihin käytetään maissitortilloja, joita Tampereella saa ainakin Prismasta. Maku ja rakenne on erilainen kuin vehnätortillassa. Maku muistuttaa ainakin paistettuna maissilastuja.
Kanahuilut
1 pkt (12 kpl) maissitortilloja
300-400 g broilerinfilee suikaleina
1 pieni sipuli
0,5 - 1 vihreä chili
1tl juustokumina
0,5-1 tl chilijauhe
1 tl oregano
0,5 tl suolaa
1tl juustokumina
0,5-1 tl chilijauhe
1 tl oregano
0,5 tl suolaa
100 g Juustoraaste
Öljyä paistamiseen
Hienonna sipulit ja paista niitä vähässä öljyssä pannulla hetken aikaa. Lisää broilerin suikaleet ja paista. Poista chilistä siemenet ja pilko se. Lisää pannulle chili ja mausteet ja kypsennä hetki. Lisää juustoraaste broilerin joukkoon, sekoita ja anna juuston sulaa hetken aikaa. Ota pois kuumalta liedeltä.
Kuumenna valurautapannu erittäin kuumaksi. Levitä täytettä maissitortillalle sen verran, että saat sen rullattua kiinni. Maissitortilla on aika murenevaista, joten täytä jokainen huilu juuri ennen paistamista. Laita kuumalle pannulle reilusti öljyä. Laita huilu pannulle heti rullaamisen jälkeen. Paista ensin tortillan "liitoskohta", jottei huilu aukea. Kääntele niin, että huilu paistuu joka puolelta. Pidä tarvittaessa huilu paikallaan liitoskohdan paistamisen aikana tai laita se nojaamaan toiseen huiluun. Kun liitoskohta on paistettu kiinni, paistaminen on helppoa.
Tomaattisalsa
3 tomaattia
1 pieni sipuli tai 1/2 isompi sipuli
(1/2 paprika)
1 vihreä chili
2 rkl limemehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
kourallinen tuoretta korianteria
Pilko tomaatit, sipuli, (paprika) ja chili. Muista poistaa chilistä siemenet. Silppua korianteri. Sekoita ainekset kulhossa. Lisää limemehu, suola ja sokeri. Salsan voi syödä hetikin, mutta maku paranee, kun annat sen olla jääkaapissa tunnin-pari. Valuta hiukan ylimääräisiä nesteitä pois ennen tarjoilua.
Guacamole
Olen tehnyt guacamolea niin monta kertaa, että se valmistuu aina fiiliksen mukaan. Tarkkoja määriä on vaikea sanoa, vaan oikean maun löytää aina maistelemalla. Avokadojen ja sipulien voimakkuus ja maku vaihtelee aina hiukan, joten tästäkin syystä määrät eivät voi olla tarkkoja. Joskus lisään guacamoleen mukaan myös tomaatin. Kahdella avokadolla guacamolea tulee jo aika reippaasti. Yhdestäkin avokadosta riittää kyllä kahdelle lisukkeeksi.
noin:
2 tuoretta, pehmeää avokadoa
1 hyvin pieni tai 1/2 sipuli
1/2 limen mehu
suolaa
Puolita avokadot ensin. Poista kivi. Tee ristikkäisviiltoja avokadon puolikkaaseen ruokaveitsellä ja purista sitten kuoren puolelta jolloin palat pullahtavat ulos. Mössää avokado haarukalla. Älä käytä sauvasekoitinta, sillä guacamolen pitää olla "chunky". Pilkkoa sipuli ja lisää avokadojen sekaan. Voit ensin lisätä osan sipulista ja tarkistaa maun. Liika sipuli pilaa guacamolen. Lisää limemehu ja suola. Tarkista maku ja lisää limeä tai suolaa, jos tarvitsee. Guacamoleen voi lisätä myös vaikka tomaatteja tai chilejä vaihtelun vuoksi.
Öljyä paistamiseen
Hienonna sipulit ja paista niitä vähässä öljyssä pannulla hetken aikaa. Lisää broilerin suikaleet ja paista. Poista chilistä siemenet ja pilko se. Lisää pannulle chili ja mausteet ja kypsennä hetki. Lisää juustoraaste broilerin joukkoon, sekoita ja anna juuston sulaa hetken aikaa. Ota pois kuumalta liedeltä.
Kuumenna valurautapannu erittäin kuumaksi. Levitä täytettä maissitortillalle sen verran, että saat sen rullattua kiinni. Maissitortilla on aika murenevaista, joten täytä jokainen huilu juuri ennen paistamista. Laita kuumalle pannulle reilusti öljyä. Laita huilu pannulle heti rullaamisen jälkeen. Paista ensin tortillan "liitoskohta", jottei huilu aukea. Kääntele niin, että huilu paistuu joka puolelta. Pidä tarvittaessa huilu paikallaan liitoskohdan paistamisen aikana tai laita se nojaamaan toiseen huiluun. Kun liitoskohta on paistettu kiinni, paistaminen on helppoa.
Tomaattisalsa
3 tomaattia
1 pieni sipuli tai 1/2 isompi sipuli
(1/2 paprika)
1 vihreä chili
2 rkl limemehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
kourallinen tuoretta korianteria
Pilko tomaatit, sipuli, (paprika) ja chili. Muista poistaa chilistä siemenet. Silppua korianteri. Sekoita ainekset kulhossa. Lisää limemehu, suola ja sokeri. Salsan voi syödä hetikin, mutta maku paranee, kun annat sen olla jääkaapissa tunnin-pari. Valuta hiukan ylimääräisiä nesteitä pois ennen tarjoilua.
Guacamole
Olen tehnyt guacamolea niin monta kertaa, että se valmistuu aina fiiliksen mukaan. Tarkkoja määriä on vaikea sanoa, vaan oikean maun löytää aina maistelemalla. Avokadojen ja sipulien voimakkuus ja maku vaihtelee aina hiukan, joten tästäkin syystä määrät eivät voi olla tarkkoja. Joskus lisään guacamoleen mukaan myös tomaatin. Kahdella avokadolla guacamolea tulee jo aika reippaasti. Yhdestäkin avokadosta riittää kyllä kahdelle lisukkeeksi.
noin:
2 tuoretta, pehmeää avokadoa
1 hyvin pieni tai 1/2 sipuli
1/2 limen mehu
suolaa
Puolita avokadot ensin. Poista kivi. Tee ristikkäisviiltoja avokadon puolikkaaseen ruokaveitsellä ja purista sitten kuoren puolelta jolloin palat pullahtavat ulos. Mössää avokado haarukalla. Älä käytä sauvasekoitinta, sillä guacamolen pitää olla "chunky". Pilkkoa sipuli ja lisää avokadojen sekaan. Voit ensin lisätä osan sipulista ja tarkistaa maun. Liika sipuli pilaa guacamolen. Lisää limemehu ja suola. Tarkista maku ja lisää limeä tai suolaa, jos tarvitsee. Guacamoleen voi lisätä myös vaikka tomaatteja tai chilejä vaihtelun vuoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti