maanantai 23. marraskuuta 2009

Ossobuco hirven potkasta, gremolata ja risotto alla milanese

Tein ossobucoa milanolaisen risoton kanssa jo muutama viikko sitten, mutta en ole ehtinyt kirjoittaa ohjeita blogiin. Tein ossobucoa hirven potkasta. Lisäsin mukaan pataan myös lisää hirvenlihaa potkanpalojen lisäksi. Tässä ohjeessa kuitenkin vain potkanpalat mukana.

Ossobuco
(4-6 hengelle)
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria
4-5 paksua hirvenpotkan viipaletta, n. 1,5 kg
150 g juuriselleriä raastettuna
3 sipulia hienonnettuna
1 porkkana raastettuna
öljyä tai voita paistamiseen
1 tlk tomaatteja tai 6 tuoretta tomaattia pilkottuna
3 rkl tomaattipyreettä
2-3 dl valkoviiniä
2-3 dl kiehuvaa vettä + 1 lihaliemikuutio
1-2 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
1 laakerinlehti

1. Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Kieritä lihaviipaleita jauhoissa. Ruskista lihapalojen pinta padassa tai korkeareunaisella pannulla. Nosta lihapalat sivuun, tai uunivuokaan, riippuen käytätkö pataa, joka sopii levylle ja uuniin. Kuvassa ruskistetut lihaviipaleet.



2. Kuullota juurisellerit, sipulit ja porkkanat pannulla tai padassa. Lisää tomaatit. Kaada viini, lihaliemikuutio, kuuma vesi ja mausteet. Kiehauta. Nosta pata uuniin tai kaada pannun sisältö uunivuokaan/pataan lihojen päälle.

3. Paista 200 asteessa 1,5-3 tuntia.

Risotto alla milanese
1 sipuli
öljyä
3 dl avorioriisiä
1-2 dl valkoviiniä
0,25- 0,5 g sahramia
9 dl kanalientä ( liemikuutio + kiehuvaa vettä )
suolaa, mustapippuria
20-50 g voita tai margariinia
50 g parmesaaniraastetta

1. Hienonna sipuli ja kuullota sipuli öljyssä kattilassa.
2. Lisää riisi kattilaan, sekoita ja kuullota hetken aikaa.
3. Kaada viini kattilaan ja kiehuttele hetken aikaa.
4. Hienonna sahrami, liota se vesitilkkaan ja lisää kattilaan.
5. Kaada kanalientä kattilaan pienissä erissä. Sinun ei välttämättä tarvitse käyttää koko lientä. Riisin pinnan pitää olla keittämisen ajan juuri ja juuri nesteen alla.
6. Hauduta risotto kypsäksi, sen tulee olla mehevää ja kermaista. Älä keitä siis kuivaksi, mutta neste pitää olla kuitenkin imeytynyt.
7. Sekoita sekaan vielä voi ja parmesaaniraaste.

Gremolata
1 nippu hienonnettua persiljaa
1-2 puristettua valkosipulinkynttä
1-2 rkl sitruunankuorta
40 g voita
Sekoita ainekset. Lisää valmiin ossobucon joukkoon. Meillä se oli tällä kertaa tarjolla ja ruokailija sai itse laittaa haluamansa määrän sitä ruokaansa.

Tarjoile ossobuco risoton ja gremolatan kanssa.


tiistai 20. lokakuuta 2009

Barryn juustokakku ja sitruunakastike

Tämä herkullinen juustokakun ohje löytyy Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta. Kuvaa minulla ei valitettavasti ole.
Parhaimmillaan kakku on mielestäni valmistuspäivänä syötynä. Kakun maku nimittäin ihan hiukan kärsi, kun tarjoilin sitä seuraavana päivänä jääkaappisäilytyksen jälkeen. Tosin ei se nyt huonoa silloinkaan ollut :) Valmistuspäivänä nautittuna tämä kakku oli kuitenkin parasta juustokakkua, jota olen ikinä syönyt.
Kakun seuraksi voi pyöräyttää sitruunakastikkeen ja tarjoilla sen esimerkiksi marjojen tai hedelmien kera. Bergenström suosittelee myös sitruunakastikkeen sijasta passionhedelmien sisusta.

Pohja
10 Digestive-keksiä
100g voita tai margariinia

Ensimmäinen täyte
400 g Philadelphia-juustoa
3 munaa
1,5 dl sokeria

Ylin täyte
4 dl ranskankermaa (ei kevytversiota)
1 rkl vaniljasokeria
1 dl siivilöityä tomusokeria

1. Murenna keksit ja sulata voi. Sekoita keksimurut voisulaan. Painele seos irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Paista pohjaa 5-10 minuuttia 200 asteessa.
2. Notkista Philadelphia-juusto haarukalla tai monitoimikoneessa. Sekoita juustoon munat ja sokeri ja sekoittele hetken aikaa monitoimikoneella tai käsin. Levitä seos esipaistetulle pohjalle. Paista n. 35 minuuttia 180 asteessa uunin keskitasolla. Anna jäähtyä hetki.
3. Sekoita ylintä täytettä varten ranskankerma, vaniljasokeri ja siivilöity tomusokeri. Levitä täyte hieman jäähtyneen kakun päälle. Paista n.7 minuuttia 180 asteessa, niin että pinta hieman jähmettyy.

Sitruunakastike
3-4 rkl sitruunamehua
0,75 dl vettä
1 tl Maizena-jauhoja
1 keltuainen
1,5 dl sokeria
1 rkl kylmää voita tai magariinia

Sekoita kaikki muut ainekset paitsi voi kattilassa ja anna hautua varovasti. Älä kiehuta. Sekoittele kastiketta samalla, kun kastike sakenee. Vatkaa lopuksi joukkoon kylmä voi ja anna kastikkeen jäähtyä täysin.

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Kanahuilut (chicken flautas), tomaattisalsa ja guacamole.



Meksikolainen ruoka on meidän kotona sydämiämme lähellä. Unelmissa onkin joskus matkustaa paikan päälle herkuista nauttimaan. Erasmus-vuoden aikana tutustuimme meksikolaiseen tyttöön, joka kokkasi meille usein herkullisia ruokia. Guacamole ohje on peräisin häneltä. Salsan olen tehnyt sen mukaan, mitä uskon hänen tekemässään salsassa olevan.
Suomessa sitten huomasimme, että miehen työkaverin vaimo on meksikolainen. Hän on meille kokannut näitä kanahuiluja. Täyte on kuitenkin itse kehittelemäni eri reseptien pohjalta. Huiluihin käytetään maissitortilloja, joita Tampereella saa ainakin Prismasta. Maku ja rakenne on erilainen kuin vehnätortillassa. Maku muistuttaa ainakin paistettuna maissilastuja.

Kanahuilut
1 pkt (12 kpl) maissitortilloja
300-400 g broilerinfilee suikaleina
1 pieni sipuli
0,5 - 1 vihreä chili
1tl juustokumina
0,5-1 tl chilijauhe
1 tl oregano
0,5 tl suolaa
100 g Juustoraaste
Öljyä paistamiseen

Hienonna sipulit ja paista niitä vähässä öljyssä pannulla hetken aikaa. Lisää broilerin suikaleet ja paista. Poista chilistä siemenet ja pilko se. Lisää pannulle chili ja mausteet ja kypsennä hetki. Lisää juustoraaste broilerin joukkoon, sekoita ja anna juuston sulaa hetken aikaa. Ota pois kuumalta liedeltä.

Kuumenna valurautapannu erittäin kuumaksi. Levitä täytettä maissitortillalle sen verran, että saat sen rullattua kiinni. Maissitortilla on aika murenevaista, joten täytä jokainen huilu juuri ennen paistamista. Laita kuumalle pannulle reilusti öljyä. Laita huilu pannulle heti rullaamisen jälkeen. Paista ensin tortillan "liitoskohta", jottei huilu aukea. Kääntele niin, että huilu paistuu joka puolelta. Pidä tarvittaessa huilu paikallaan liitoskohdan paistamisen aikana tai laita se nojaamaan toiseen huiluun. Kun liitoskohta on paistettu kiinni, paistaminen on helppoa.

Tomaattisalsa
3 tomaattia
1 pieni sipuli tai 1/2 isompi sipuli
(1/2 paprika)
1 vihreä chili
2 rkl limemehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
kourallinen tuoretta korianteria

Pilko tomaatit, sipuli, (paprika) ja chili. Muista poistaa chilistä siemenet. Silppua korianteri. Sekoita ainekset kulhossa. Lisää limemehu, suola ja sokeri. Salsan voi syödä hetikin, mutta maku paranee, kun annat sen olla jääkaapissa tunnin-pari. Valuta hiukan ylimääräisiä nesteitä pois ennen tarjoilua.

Guacamole
Olen tehnyt guacamolea niin monta kertaa, että se valmistuu aina fiiliksen mukaan. Tarkkoja määriä on vaikea sanoa, vaan oikean maun löytää aina maistelemalla. Avokadojen ja sipulien voimakkuus ja maku vaihtelee aina hiukan, joten tästäkin syystä määrät eivät voi olla tarkkoja. Joskus lisään guacamoleen mukaan myös tomaatin. Kahdella avokadolla guacamolea tulee jo aika reippaasti. Yhdestäkin avokadosta riittää kyllä kahdelle lisukkeeksi.

noin:
2 tuoretta, pehmeää avokadoa
1 hyvin pieni tai 1/2 sipuli
1/2 limen mehu
suolaa

Puolita avokadot ensin. Poista kivi. Tee ristikkäisviiltoja avokadon puolikkaaseen ruokaveitsellä ja purista sitten kuoren puolelta jolloin palat pullahtavat ulos. Mössää avokado haarukalla. Älä käytä sauvasekoitinta, sillä guacamolen pitää olla "chunky". Pilkkoa sipuli ja lisää avokadojen sekaan. Voit ensin lisätä osan sipulista ja tarkistaa maun. Liika sipuli pilaa guacamolen. Lisää limemehu ja suola. Tarkista maku ja lisää limeä tai suolaa, jos tarvitsee. Guacamoleen voi lisätä myös vaikka tomaatteja tai chilejä vaihtelun vuoksi.

torstai 3. syyskuuta 2009

Hirven jääpaisti, kanttarellikastike ja lohkoperunat


Pakastimesta löytyi vielä viimevuotinen hirvenpaisti, täytyihän se valmistaa. Halusimme mieheni kanssa kokeilla jotain uutta tapaa valmistaa paisti. Luimme useita ruokaohjeita jääpaistista tai routapaistista. Ideana on laittaa paisti suoraan pakastimesta uuniin, kypsentää alhaisessa lämpötilassa ja marinoida liha jälkikäteen mausteliemessä. Kaikissa mausteliemen ohjeissa suolan määrä oli todella suuri ja suolan määrä epäilyttikin kovasti. Uskoin kuitenkin useisiin ohjeisiin ja laitoin lähes yhtä paljon suolaa kuin muissakin ohjeissa. Lopputuloksena oli, että paistin pinta oli todella suolainen, mutta suolaisuus ei yltänyt pintaa syvemmälle. Pyyhimme pinnasta suurimman suolaliuoksesta pois ja paistista tuli oikein makoisaa.

Jääpaisti
n. 1,5-2 kg pakastettua hirvenpaista
1,5 l vettä
1 dl karkeaa suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl kokonaisia valkopippureita
1 rkl kokonaisia rosepippureita
4 laakerinlehteä
1 rkl kuivaa rosmariinia
1 porkkana
1 sipuli

1.Laita paisti jäisenä uunivuokaan ja 80-asteiseen uuniin. Lisää paistomittari paistiin vasta muutaman tunnin päästä, kun paisti on alkanut sulaa. Paistomittari on ehdoton, jotta paistin lämpötilaa voi seurata. Paista useita tunteja, kunnes paisti on 65 asteista.
2.Valmista mausteliemi hyvissä ajoin ennen kuin paisti on valmis. Keitä suola, mausteet ja pilkotut porkkana ja sipuli kiehuvassa vedessä.
3.Kun olet ottanut paistin uunista pois, kaada mausteliemi uunivuokaan, jossa paisti on. Anna paistin marinoitua vähintään 6 tuntia, mutta mitä pidempään sen parempi. Vein uunivuoan parvekkeelle jäähtymään ja nostin sen muutaman tunnin päästä jääkaappiin.
4.Poista paisti liemestä ja leikkaa tarjolle ohuita siivuja.

Kanttarellikastike
1 l kanttarelleja
1 sipuli
1-2 rkl rasvaa
1 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl maitoa tai ruokakermaa (vähärasvaista)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Pilko kantarellit ja kuorittu sipuli. Lisää ne kattilaan ja keitä niitä omassa liemessään. Liemen haihduttua lisää rasva ja keitä sieniä vielä rasvassa. Ripottele jauhot sienille ja lisää neste. Hauduta 10-15 minuuttia ja lisää suola ja pippuri.

Lohkoperunat
4 perunaa
0,5 dl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1tl kuivattu rosmariini
1 tl kuivattu salvia
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Pilko perunat lohkoiksi ja laita lohkot kulhoon. Lisää kulhoon öljy, murskatut valkosipulinkynnet ja mausteet. Sekoittele perunoita öljy-mausteseoksessa. Levitä perunalohkot uunipellille ja paista 200 asteen lämpöisessä uunissa noin 30 minuuttia.

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Tomaattinen maissilastukeitto

Kaveriltani opittu keitto, jonka reseptiä olen hieman hienosäätänyt. Tämä on ihanan tomaattinen ja sopivan tulinen. Tästä tulee joku 6-8 annosta.

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 vihreää paprikaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl oreganoa
0,5 tl suolaa
1 tl pippuria
1 tl chilijauhe
1-1,5 l kanalientä (vesi ja 1-2 kanaliemikuutio)
6 tomaattia
2 prk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyre
3 vihreää chiliä
n.400 g broilerin file
1 avokado
Tarjoiluun juustoraastetta ja maissilastuja

1. Hienonna sipulit, valkosipulit ja paprikat. Hauduta niitä oliiviöljyssä kattilassa 5-10 minuuttia.
2. Lisää mausteet ja hauduttele vielä hetki
4. Valmista kanaliemi kiehuvasta vedestä ja kanaliemikuutiosta. Pilko tomaatit, suikaloi broilerit, poista chileistä siemenet ja pilko chilit.
5. Lisää kattilaan tomaatit, tomaattimurska, tomaattipyre, chilit ja suikaloidut broilerit.
6. Anna hautua ja broilerin kypsyä 10-15 minuuttia.
7. Pilko avokado ja lisää joukkoon, hauduta muutama minuutti.
8. Tarjoillessa ripottele juustoraastetta ja murenna maissilastuja keiton päälle

Allaoleva kuva ei tee keitolle täysin oikeutta, mutta se on ainoa kuva, joka minulta löytyy. Tuosta versiosta puuttuu nimittäin tomaattimurska, se vaikutti heti liemen väriin ja paksuuteen.


perjantai 28. elokuuta 2009

Täytetyt pitaleivät meidän tyyliin



Tätä pita-illallista mieheni on kaivannut pitkään ja nyt sen viimein taas hänelle valmistin. Ateria on jopa joltain osin ilmeisesti pilannut häneltä kebab-nautinnon, vaikkei tämä omasta mielestäni edes kebabia muistuttanut.

Kaikki alkaa pitaleivistä, jotka eivät jostain syystä kohonneet kunnolla. Tuota pastanjauhajien ohjetta olen kuitenkin aiemminkin käyttänyt. Toivottavasti ensi kerralla saan ne kohoamaan kunnolla.
Pitaleivät
3 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
Sekoita kuivat aineen keskenään, esimerkiksi yleiskoneella. Kaada vähitellen sekaan lämmin vesi ja sekoittele. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi. Kaulitse taikinasta 12 hyvin ohutta leipää ja kohota niitä hetki. Paista 250-asteisessa uunissa, jossa niiden sisään pitäisi muodostua tasku. Tällä kertaa sain kunnolla kohoamaan vain kaksi leipää. Muista saattoi kohota esimerkiksi vain toinen puoli. Paista 7-9 minuuttia.

Lihatäyttena on meillä usein maustettu jauheliha. Sen voi maustaa oman mielensä mukaan. Tällä kertaa tein yksinkertaisen tomaattipyre-chili-pippuri mausteseoksen.

Kastikkeita teen kaksi. Taivaallinen salaatinkastike on bongattu myös pastanjauhajista. Sopii mielestäni hyvin pitaleipien täytteeksi. Salaatinkastikkeena en sitä ole oikeastaan vielä testannutkaan. Laitan yleensä vähän vähemmän öljyä kuin ohjeessa.
Taivaallinen salaatinkastike
1 paprika
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
5 rkl sokeria
3 rkl sinappia
3/4 dl omenaviinietikkaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
pieni purkki (70 g) tomaattipyrettä
3 dl öljyä

Toiseksi kastikkeeksi sopii tsatsiki.
Tsatsiki
4 dl maustamatonta jogurttia, esim. turkkilainen jogurtti
puolikas kurkku
2tl suolaa
3 valkosipulinkynttä
1-3 rkl oliiviöljyä

Jogurttia voi valuttaa, riippuu mitä jogurttia käyttää. Mielestäni turkkilaista ei tarvinnut valuttaa. "Tavallista" luonnonjogurttia valuttaisin suodatinpaperissa pari tuntia.

Pese ja raasta kurkku. Sirottele suola kurkkujen päälle ja itketä kurkku. Puristele kurkkuraasteesta neste pois. Murskaa valkosipulinkynnet kurkkuraasteeseen.

Yhdistä ja sekoita jogurtti, kurkkuraaste ja oliiviöljy. Anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Muut täytteet tällä kertaa
-punasipuli
-salaatti
-suolakurkku
-tomaatti
-feta
Täytteiksi voi keksi milloin mitäkin tekee mieli.

torstai 27. elokuuta 2009

Jogurttinen mustikkapiirakka

Blogiin tupsahtelee nyt leivonnaisia. Olen poiminut tänä kesänä kovasti mustikoita ja olen leiponut muutaman kerran mustikkapiirakkaa. Halusin kokeilla miten piirakka onnistuisi jogurtin kanssa, herkkuahan siitä tuli! Täytteen määrät eivät ole tarkkoja, esimerkiksi jogurtin laitoin sen mukaan koska seos näytti hyvältä.

Murotaikinapohja:
100 g margariinia
0,75 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
n. 6 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
4 rkl sokeria
2-3 dl maustamaton jogurttia, esim. turkkilainen jogurtti

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää muna ja sekoita. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan ja sekoita nopeasti. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.

Sekoita mustikat, perunajauhot, sokerit ja jogurtti. Määrät eivät ole tosiaan tarkkoja, vaan voit itse arvioida koska seos näyttää hyvältä. Levitä täyte pohjalle. Paista 200 C asteessa 30 minuuttia tai kunnes piirakka näyttää kypsälle. Anna piirakan vetäytyä jonkin aikaa, suoraan uunista otettuna täyte on liian löysää.

Pavlova-kakku


Tämä on suosikkikakkujani, jota olen tänä vuonna tehnyt moneen kertaan. Marenkipohja on unelman kevyt! Kakku on kotoisin Australiasta, jossa sitä tehtiin ballerina Anna Pavlovan kunniaksi. Tässä yksinkertainen ohje, kuvassa kaksinkertaisella määrällä tehty kakku.

Pavlova-kakku
4 kananmunanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
1rkl maizenaa

1-2 dl kuohukermaa

Haluamasi marjat tai hedelmät. Kuvassa tuoreita mansikoita ja mustikoita. Erittäin herkullinen yhdistelmä on myös mansikat ja passionhedelmä. Kiivi on perinteinen täyte myös, itse en voi sitä syödä.

Voitele leivinpaperille voilla haluamasi muotoinen ja levyinen alue. Yksinkertaisella ohjeella tulee esimerkiksi 26-senttinen ympyränmuotoinen pohja. Jauhota alue ja ravistele ylimääräiset jauhot pois.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon sokeri ja jatka vatkaamista. Vaahdosta tulisi tulla kiiltävää. Lisää etikka ja maissijauhot ja sekoita.

Levitä marenkivaahto jauhotetulle alueelle. Paista 100 asteessa 1,5-2 tuntia. Voit jättää vielä pohjan sammutettuun uuniin. Pohjan tulisi olla kovaa ulkopuolelta ja vaahtokarkkimaiselta sisältä. Pohja säilyy kuivassa muutaman päivän.

Täytä juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kuohukerma ja levitä marenkipohjan päälle. Koristele haluamillasi marjoilla tai hedelmillä.

perjantai 21. elokuuta 2009

Caesarsalaatti

Caesarsalaattia olen tehnyt muutamia kertoja Olivia-lehden reseptillä. Kuvassa sieniversio. Olen tehnyt myös kana- ja pekoniversiot. Kastiketta tulee mielestäni aika reilusti, joten meillä syödään caesarsalaattia sitten aina muutama päivä putkeen.

Caesar-salaatti

1 ruukku romainesalaattia

1 ruukku viinisuolaheinää

Kastike:

5 anjovisfileetä

1 valkosipulinkynsi

1 kananmunan keltuainen

2 rkl sitruunamehua

2 tl dijon-sinappia

1 tl Worcestershire-kastiketta

1 dl raastettua parmesaania

1 dl öljyä

2 rkl ranskankermaa

mustapippuria, suolaa

Krutongit:

2 paksua viipaletta vaaleaa leipää

2 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulin kynsi

1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia

Mahdollisesti kanaa, sieniä, pekonia, katkarapuja, kalaa tms.

Päälle parmesaanilastuja

Ensin valmistetaan kastike. Soseuta sauvasekoittimella tms anjovisfileet, valkosipulinkynsi, kananmunan keltuainen, sitruunamehu, dijon-sinappi, Worcestershire-kastike ja parmesaaniraaste. Lisää öljy ohuena nauhana. Olen käyttänyt rypsiöljyä, oliiviöljyn maku ei mielestäni ole tähän paras. Lisää ranskankerma, mustapippuri ja suola maun mukaan.

Leikkaa leipä sopiviksi paloiksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää valkosipuli ja timjami ja paista hetki. Lisää leipäpalat ja paista kunnes krutongit ovat rapeita.

Levitä salaatit tarjoiluvadille tai suoraan jokaisen lautaselle. Jos et löydä kyseisiä salaatteja, muutkin salaatit käyvät. Viinisuolaheinä antaa mukavan maun kyllä. Lisää kastiketta mielesi mukaan salaatinlehtien päälle. Sitten krutongit ja mahdollinen liha. Päälle parmesaanilastuja.